Over Tonca Trading

Tonca Trading is opgericht in 2008 met het plan om de bouwwereld transparanter te maken met behulp van het Internet. In de bouwwereld was (en is!) Internet een weinig gebruikt medium. Ja, veel bedrijven hebben een website en ja, er wordt gebruik gemaakt van e-mail. Maar de website is vaak een veredelde reclamefolder en er zijn nog zoveel meer mogelijkheden om te communiceren met de klant naast e-mail. Tonca Trading wil hierin verder gaan. Wij willen een stap verder gaan dan 99% van de bedrijven in de bouw. Wij willen onze kennis van de markt gebruiken om u op een duidelijke en transparante manier te voorzien van informatie, van advies en van goede, eerlijke prijzen.

Vanwege onze jarenlange ervaring in de wereld van de bouw, zien wij waar de mogelijkheden liggen om een markt open te breken en deze net zo open en transparant te maken als alle andere markten waarvan u op Internet uw produkten kunt kopen. Denk hierbij aan de boekenmarkt, de audio- en videomarkt, de computermarkt. Dit zijn allemaal markten waarin de prijzen en de aangeboden produkten duidelijk zijn en goed vergeleken kunnen worden. In grote delen van de bouwwereld is dit (nog!) niet zo. Wij gaan daar op enkele onderdelen van de bouwmarkt verandering in brengen. Op dit moment met AluminiumShop.nl, WestlandSolar en binnenkort GlasStore.nl. En de plannen voor meer shops liggen al klaar!

 

De techniek achter onze shops

Wij zijn in 2008 begonnen met AluminiumShop.nl. Hoewel het opzetten van een webshop niets bijzonders was, liepen wij al snel tegen enkele zaken aan die het maken van een webshop voor de bouw ingewikkelder maakt. Zo verkochten toen (en nu nog steeds) 9 van de 10 webshops simpel gezegd een doos met inhoud. De inhoud doet er vanuit het oogpunt van de techniek niet zo veel toe. Of er in de doos nu schoenen zitten of een televisie: de doos heeft een bepaalde inhoud en een bepaalde prijs en deze kan via Internet verkocht worden. In de bouw is dit principe ook toe te passen, maar dat blijkt al snel verre van optimaal te zijn. Zo worden aluminium buizen meestal per 6 meter gefabriceerd. Wij kopen deze buizen ook in per 6 meter. Maar lang niet iedereen zit te wachten op een buis met zo’n lengte. De particulier die bijvoorbeeld een buis nodig heeft voor een verbouwing zou maar 1 meter nodig kunnen hebben.

Veel van de partijen die in 2008 via Internet aluminium aanboden, deden dit dan ook met een standaard lengte van bijvoorbeeld 2 meter. De buis van 6 meter die men binnenkreeg vanuit de fabriek werd in stukken van 2 meter gezaagd en deze werden verkocht. De klant mocht zelf de buis verder op maat maken. Door deze standaardisatie van de afmetingen werden er in feite dus gewoon “dozen met inhoud” verkocht. Dat dit het voor de klant onnodig duur en onhandig maakte was duidelijk, maar er was ook weinig aan te doen. De meeste webshops maken gebruik van een standaard pakket en deze zijn nu eenmaal slechts ingericht op de “doos met inhoud”. Wij wilden dit anders doen. Wij wilden elke lengte aanbieden. Alles van 10 millimeter tot 6 meter moest te bestellen zijn en moest men op maat kunnen ontvangen. Dit maakte het vanuit technisch oogpunt wel een grote uitdaging. Hoe moesten wij dit aanpakken? Is er een standaard webshop pakket te vinden dat dit kan? Of moeten wij zelf een webshop gaan maken?

 

Versie 1 van AluminiumShop.nl

Het bleek dat er geen webshop pakket te vinden was dat deze mogelijkheid bood. Echter, het zelf maken van een pakket was ook niet de manier. Het geheel zelf ontwikkelen betekent dat het wiel vaak opnieuw moet worden uitgevonden. Zo zouden we dan zelf een adressenboek moeten maken, zelf de afhandeling van de betalingen regelen, enz. De oplossing werd gevonden in het aanpassen van een bestaand pakket. Het betrof een opensource pakket genaamd Zen Cart. Omdat de broncode van Zen Cart beschikbaar is, konden wij deze zelf aanpassen en daarmee was het mogelijk om klanten precies te laten bestellen wat zij nodig hadden. Een tweede aspect wat toen naar boven kwam was het gewicht van de bestelling. De eerder genoemde “doos met inhoud” kan vooraf gewogen worden en in de webshop kan er een bepaald gewicht aan gehangen worden. Hiermee kunnen dan de verzendkosten berekend worden. Dit kon bij ons niet, aangezien het gewicht van een bestelling afhankelijk is van het aantal millimeters materiaal dat men besteld. Ook dit probleem was vanwege het opensource karakter van Zen Cart op te lossen.

 

Versie 2 van AluminiumShop.nl

De AluminiumShop heeft daarna gedurende een jaar uitstekend gefunctioneerd. De geluiden die we van klanten te horen kregen waren zeer positief en zelfs een leverancier van ons gebruikte ons systeem om prijzen en gewichten te berekenen van zijn eigen leveringen. Dat was voor ons wel een teken dat we op de goede weg waren. Na dat jaar werden echter ook de beperkingen van Zen Cart duidelijk. Zen Cart zat voor ons iets te veel als los zand aan elkaar. Wij wilden een robuuster, flexibeler systeem. Na een uitgebreid onderzoek van de mogelijkheden op dat moment kwamen wij uit bij Drupal 6 in combinatie met Ubercart 2. Dit was precies wat wij nodig hadden: een systeem dat uit bouwblokken bestaat en waaraan een visie ten grondslag lag. Met Drupal en Ubercart hebben wij Versie 2 van de AluminiumShop gebouwd. Versie 2 werkte beduidend beter dan de eerste versie van de AluminiumShop. We konden het geheel nog beter laten aansluiten op onze wensen en de wensen van onze klanten.

 

Versie 3 van AluminiumShop.nl

Gedurende 2 jaar hebben wij dan ook naar volletevredenheid met dit systeem gewerkt. Na 2 jaar waren wij echter vanuit bedrijfsoogpunt zo ver dat wij wilden gaan uitbreiden met een shop gericht op andere produkten. Dit zou een shop gericht op glas moeten worden. Dat deze shop ook weer in Drupal ontwikkeld zou gaan worden, was vanaf het begin duidelijk. Er was alleen wel een nieuwe kandidaat op het toneel verschenen als concurrent van Ubercart, namelijk Drupal Commerce. Drupal Commerce zagen wij als de toekomst. De vraag was nu of wij onze kennis van Drupal 6 en Ubercart 2 (gedeeltelijk) overboord wilden gooien om verder te gaan met Drupal 7 en Drupal Commerce? Na een proof-of concept gemaakt te hebben en de mogelijkheden ontdekt te hebben van Drupal 7 en Drupal Commerce was de keuze duidelijk: ja!

 

Versie 4 van AluminiumShop.nl

Inmiddels hebben wij versie 4 van AluminiumShop.nl in gebruik genomen. Deze versie is geheel in Magento gebouwd. Na jaren naar tevredenheid met Drupal (Commerce) gewerkt te hebben, liepen we tegen de beperkingen aan van dit systeem. Met name de uitgebreidheid van ons aanbod aan produkten, de hoeveelheid bestellingen en de toekomstverwachtingen noodzaakte ons AluminiumShop.nl (en WestlandSolar.nl en GlasStore.nl) om te zetten naar Magento.

 

Nieuw bedrijf

Vanwege onze jarenlange ervaring in de ICT wereld en onze ervaring op e-commerce gebied, hebben wij besloten een nieuw bedrijf op te richten dat zich volledig richt op het ontwerpen, bouwen en vermarkten van webshops. Indien u geïnteresseerd bent in een webshop zoals Tonca Trading deze uitbaat, kijkt u dan eens op de website van Tux Web Solutions B.V.